- De verkoper van refurbished smartphones Renewd ging afgelopen maand failliet, omdat het bedrijf opgezadeld zat met een onverkoopbare voorraad iPhone 12-modellen.
- De verkoop van deze smartphones viel afgelopen najaar stil, nadat de Franse autoriteiten concludeerden dat de telefoons een te hoog stralingsniveau hadden.
- Renewd werd deze week overgenomen. Manager Joost Wijermars heeft “slapeloze nachten” achter de rug, zegt hij tegen Business Insider Nederland.
- Lees ook: Utrechtse verkoper van refurbished smartphones Renewd overgenomen door techbedrijf uit Dubai
De iPhone 12 heeft Joost Wijermars aardig wat slapeloze nachten bezorgd. Nadat de Apple-telefoon in september 2023 in Frankrijk uit de handel werd genomen vanwege een te hoog stralingsniveau, viel de volledige handel in deze smartphone stil.
Zo ook in Nederland. Al zagen de Nederlandse autoriteiten geen direct veiligheidsrisico in het apparaatje, klanten keerden het iPhone-model de rug toe. En liet Renewd, het Utrechtse bedrijf waar Wijermars als topmanager voor werkte, nu net een forse partij van deze telefoons te hebben ingekocht.
Sterker nog, de iPhone 12 was de best verkochte telefoon van Renewd, dat oude smartphones, laptops en tablets opknapt en als refurbished opnieuw in de markt zet. “Het meest populaire toestel in onze markt gaat altijd twee tot drie generaties terug, dat was precies de iPhone 12.”
Om hoeveel iPhone 12-modellen het precies ging, wil Wijermars niet zeggen tegen Business Insider Nederland. “Wij verkopen veel producten via retailers, in ruim tien verschillende Europese landen. Veel afnemers zeiden: laten we de verkoop van de iPhone 12 maar even stopzetten. Vier tot vijf maanden lag de afzet volledig stil, terwijl wij met een grote voorraad opgescheept zaten. Die konden we nergens kwijt.”
Omzet van €42 miljoen naar nul
Draaide Renewd in 2023 nog een omzet van 42 miljoen euro, volgens Wijermars, dit jaar zakte die als een pudding in elkaar. "We zaten met veel vaste kosten, zoals de personeelskosten. Werknemers moesten we doorbetalen en na een tijdje was onze cash op."
Bij gesprekken met potentiële investeerders kreeg het bedrijf nul op het rekest. Afgelopen maand kwam het tot een onvermijdelijk faillissement van Renewd-moederbedrijf Dignitas Distribution. Wekenlang bleef het stil rondom de groene startup, maar deze week bleek Renewd toch door te gaan, onder de vleugels van het in Dubai en Amsterdam gevestigde IT-bedrijf NorthLadder. Dit bedrijf meldde zich de afgelopen weken bij de curator van Renewd, om het failliete bedrijf in te lijven.
Wijermars zal toetreden tot de directie van NorthLadder en in Europa de kar trekken. Renewd-oprichter Bram Wingens voegt zich als adviseur bij het bedrijf. Renewd is volledig onderdeel van NorthLadder, maar de merknaam blijft bestaan.
Hoeveel personeelsleden van Renewd bij het nieuwe bedrijf aan kunnen blijven, kan Wijermars niet zeggen. "We zitten nog midden in het proces van wie wel en niet kan blijven, ik wil daar geen uitspraak over doen in de media", zegt de manager. Op moment van schrijven geven 36 mensen op LinkedIn aan bij Renewd te werken, van wie er zes aangeven op zoek te zijn naar nieuw werk.
'Slapeloze nachten' door open facturen
Het faillissement betekent wel dat Wijermars, zoals hij het zelf omschrijft, verschillende partijen "moest teleurstellen". Zo slaagde het bedrijf er niet in om alle facturen van retailers en toeleveranciers te betalen. "We hebben slapeloze nachten gehad, omdat het niet op tijd was gelukt. Dat we nu wel een doorstart kunnen maken, is ontzettend fijn."
Dat Renewd in handen is gevallen van NorthLadder, zal voor ingewijden niet volledig uit de lucht komen vallen. Beide bedrijven waren al voor het faillissement van Renewd in gesprek over een samenwerking. Bij Renewd hadden ze wel oren naar de mogelijkheden van NorthLadder, dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee je in enkele minuten kunt analyseren wat de staat is van een tweedehands gadget.
Wijermars stoort zich er al langer aan dat zo weinig tweedehands smartphones een nieuw leven krijgen. "Van alle honderd smartphones worden er na gebruik maar twee ingeleverd. Vergelijk dat eens met de autobranche, waar vrijwel iedere oude auto weer als tweedehands wordt verkocht."
Het probleem zit 'm er volgens Wijermars in dat inleverdiensten voor oude smartphones weinig klantvriendelijk zijn. Vaak kun je zo'n telefoon wel inruilen als je een nieuwe koopt, maar je moet het toestel dan eerst opsturen naar de verkopende partij. "Die doet er vaak weken over om de status van je telefoon te bepalen. Pas daarna krijg je er geld voor en het bedrag valt soms lager uit dan wat bedrijven je hadden voorgespiegeld. Door dit hele proces haken veel mensen af, denk ik."
NorthLadder pakt dat anders aan, volgens Wijermars. "Op basis van foto's en AI-software kan het bedrijf direct zien hoeveel deuken of krasjes er van buiten zijn. Andere software kan belangrijke zaken in de telefoon aflezen, zoals het batterijpercentage en of de camera nog werkt. Geen gevoelige data, overigens. Het werkt met 90 procent precisie. Hierdoor kun je klanten bij de aanschaf van hun nieuwe smartphone direct een korting geven, in plaats van achteraf."
Nu Renewd onderdeel is van NorthLadder, komt deze software ook in handen van het doorgestarte merk. Eind dit jaar hoopt Wijermars de dienst te kunnen inzetten bij een eerste afnemer. Een overname was voor het faillissement overigens geen gespreksonderwerp tussen beide bedrijven, zegt Wijermars desgevraagd tegen Business Insider Nederland. Wat NorthLadder heeft betaald voor het failliete bedrijf, mag Wijermars niet vertellen.
Uitdagingen blijven bestaan voor Renewd
Ook al is Renewd terug op het toneel, toch blijven er uitdagingen genoeg. Zo zijn met het faillissement in juli ook lopende garanties op smartphones en tablets vervallen, die hij graag zou herstellen. Wijermars kan niet aangeven hoeveel klanten hierdoor met een gadget zonder garantierecht zitten. "Maar we leverden in meer dan tien landen aan zo'n dertig zakelijke afnemers. Het zijn er dus aardig wat."
Wijermars is niet het type om het glas als halfleeg te ervaren. Renewd is gered en kan als het aan de manager ligt nu doorgroeien in Europa. "Voor ons draait het erom dat meer oude smartphones een nieuw leven krijgen. Met NorthLadder aan boord kunnen we daarin grote stappen zetten."